Xorg crash after install - Nvidia graphics

Added by Vlastimil Hudeček over 1 year ago

Hello, I have installed the Calculate linux Desktop KDE to my laptop and on the very first boot I ran into a problem with Xorg and Nvidia drivers. After the initial loading before login activates screen goes black, only blinking yellow cursor remains. I switched tty and logged in, so I suppose rest of the OS installed properly. I tried startx but xorg alwais crashes. I read the log, I believe the problem could be Nvidia drivers. I followed instructions here (everything but modprobe):
[[http://www.calculate-linux.org/boards/23/topics/32130?r=32141#message-32141]]
Now before loading appears on screen appears video BIOS not found c000, then loading appers and then again black screen with yellow cursor (which by the way doesn't react to any writing). I would like to ask if anyone knows how to fix this issue.
I thank in advance for any answers.


Replies (24)

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Alexander Tratsevskiy over 1 year ago

Hi, Vlastimil,
Which version do you use, stable or current? What video card do you have? Did you try opensource driver?

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Vlastimil Hudeček over 1 year ago

Thanks for the reply.
I use stable branch. My laptop has Nvidia 840M. While I was installing I checked the box to install Nvidia drivers + composite, not nouveau. But when I tried to fix graphics according to discusion I mentioned in my first post, so I used:

emerge x11-drivers/nvidia-drivers
cl-setup-video --video nvidia
eix nvidia-drivers
cl-setup-video --video nouveau

Now I believe the open source noveau is running, because when the system boots it writes nouveau.
I also found this on the forum:
[[http://www.calculate-linux.org/boards/16/topics/26910]]
Do you think this could solve the problem?

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Adrien Daugabel over 1 year ago

Hi,

 My laptop has Nvidia 840M

You have an Optimus card.
So you have both intel and NVidia.

Nouveau support Optimus technology, but not with nvidia-drivers.

So, you must setup the intel driver, and install bumblebee package.
To run softwares with nvidia card (for example a game) you must edit the command of the launcher with the optirun command.

I wrote a "how to" in french on my website : http://www.linuxtricks.fr/wiki/cartes-optimus-installer-bumblebee-sous-calculate-linux-ou-gentoo

But quickly, you must :

Install bumblebee :

emerge -avq bumblebee

Add bumblebee deamon at boot :

rc-update add bumblebee default

Add you user to bumblebee group :

usermod -G bumblebee -a <user>

Reboot.

To see if it works :

glxspheres 

You must see : OpenGL Renderer: Mesa DRI Intel(R) Ivybridge Mobile

And

optirun glxspheres 

You must see : OpenGL Renderer: GeForce GT 650M/PCIe/SSE2

If you want launch a software with NVidia card

optirun software

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Vlastimil Hudeček over 1 year ago

Thank you very much.
I have performed

emerge -avq bumblebee

After then installatin was finished emerge outputs:
*IMPORTANT: config file '/etc/portage/package.use/custom' needs updating.

Then, when I entered
rc-update add bumblebee default

rc-update outputs error:
rc-update: service 'bumblebee' does not exist

,so I followed instruction from linuxtricks.fr and performed.

echo "x11-base/xorg-drivers video_cards_nvidia #Carte Optimus" >> /etc/portage/package.use/custom

Then I again entered:
rc-update add bumblebee default

and yet again rc-update keeps outputing error:
rc-update: service 'bumblebee' does not exist

I'm not shure, what to do now.

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Adrien Daugabel over 1 year ago

What is the result of

emerge -pv bumblebee

?

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Vlastimil Hudeček over 1 year ago

Thanks for the fast help.
After "Calculating dependencies...done!" it outputs:

[ebuild  R  ] x11-base/xorg-drivers-1.17::gentoo INPUT_DEVICES=......
[ebuild N   ] x11-misc/virtualgl-2.4.1-r3::gentoo USE="ssl (-libressl)" ABI_X86="(64) -32 (-32)" 1090KiB
[ebuild N   ] sys-power/bbswitch-0.8::gentoo 16KiB
[ebuild N   ] x11-misc/bumblebee-3.2.1::gentoo USE="bbswitch" VIDEO_CARDS="nouveau nvidia" 140KiB

Total:......
!!! The following installed packages are masked:
- media-video/xanim-2.80.1-r4::gentoo (masked by: package.mask)
/usr/portage/profiles/package.mask:
# Pacho Ramos ....
# codecs are no usable, also really obsolete, bug #181959
# Removal in month

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Adrien Daugabel over 1 year ago

Bumblebee isn't installed.

Try to reinstall

emerge -qv bumblebee

Post the output of all the installation.

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Vlastimil Hudeček over 1 year ago

Here is the output.
(as an attachement)

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Adrien Daugabel over 1 year ago

OK, bumblebee installed !

rc-update add bumblebee default
usermod -G bumblebee -a <user>

Reboot.


glxspheres

You must see : OpenGL Renderer: Mesa DRI Intel(R) Ivybridge Mobile


optirun glxspheres

You must see : OpenGL Renderer: GeForce GT 650M/PCIe/SSE2


optirun software

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Vlastimil Hudeček over 1 year ago

When I rebooted the system got stuck (at least I think so).
(screen photo a attachment)
Could switching tty help?

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Adrien Daugabel over 1 year ago

When you press "escape" what is the last message ?

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Adrien Daugabel over 1 year ago

:S

Try to connect in root (Ctrl+Alt+F2) and uninstall bumblebee...

Maybe I am wrong with your problem...

rc-update del bumblebee
emerge -C bumblebee

Reboot.

what is the result of

lspci -v

?

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Vlastimil Hudeček over 1 year ago

I managed to get the last messages of system, photo again in attachment.

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Vlastimil Hudeček over 1 year ago

I have modified /etc/conf.d/vlg, I uncommented line for kdm.
Then on reboot vgl could not find directory /var/run/xauth/A-0*
In my /var/run /xauth is absent.
Then I tried to install kdm to solve the problem, but emerge outputs conflict kdepasswd X kde/plasma
So I wanted to edit /etc/portage/make.conf but found out that this file is completely empty (though it is existent).
Does that mean that my instalation is broken?

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Adrien Daugabel over 1 year ago

KDE wasn't supported (KDE4)

/etc/portage/make.conf is a directory, not a file.

What is the result of

lspci

?

How many videocards ? (line with VGA or 3D)

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Vlastimil Hudeček over 1 year ago

Here is the output of lspci (as an attachment). (1 line VGA - Intel, 1 line 3D - Nvidia)
Could you, please, specify what you meant by "KDE wasn't supported (KDE4)"

I didn't remove the bumblebee, since I think the problem is vgl.

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Adrien Daugabel over 1 year ago

OK !
Whew, bumblebee is the solution for you.

But you must setup the intel video driver by default.

cl-setup-video --video intel

vgl doesn't work because nvidia already loaded maybe.

For "KDE" now KDE on Calculate is Version 5. So Version 4 isn't supported.

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Vlastimil Hudeček over 1 year ago

Thank you so much, for all the help! KDE started to work, but when I enter (in Konsole):

glxspheres

output is
command not found

(it doesn't work neither with <user> nor with root)
I also tried
optirun glxspheres

output:
/usr/bin/vglrun: line 246: exec: glxspheres: not found

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Vlastimil Hudeček over 1 year ago

Here is the output of glxspheres64:

Polygons in scene:62464 (61 spheres * 1024 polygons/spheres)
No protocol specified
ERROR line 619:
Could not display

Output on optirun glxspheres is exactly the same.

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Adrien Daugabel over 1 year ago

Strange, but your display works.

I don't know why glxspheres doesn't work...

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by Vlastimil Hudeček over 1 year ago

Thanks a lot for all the help.
I believe some of my problems and strange responses of system are caused by hardware (the laptop is reagional modification of international model) and software (to bypass UEFI and allow multiboot I use rEFInd).

For anyone else having such problems steps that worked for me (HW: Acer V15 Nitro first series):

cl-setup-video --video nouveau
emerge -qv bumblebee
rc-update add bumblebee default
usermod -G bumblebee -a <user>

Reboot.

optirun <software>

RE: Xorg crash after install - Nvidia graphics - Added by liOnux from Earth 2 months ago

Hi,
In my case before reboot, I must set :
cl-setup-video --video intel

So after when I test :
$ glxspheres64
the result is : ...OpenGL Rendered : Mesa DRI Intel(R) Haswell Mobile...

and when I test :
$ optirun glxspheres64
the result is : ...OpenGL Rendered : GeForce GTX 850M/PCi/SSE2...

Un grand merci pour Adrien et ses tutoriels ;-)

(1-24/24)

Thank you!